השתלות עצם נדרשות במספר מצבים. במקרים רבים זהו טיפול כירורגי הנדרש כטיפול מקדים לטיפול השתלת שיניים. כדי שהשתל הדנטלי ייקלט עצם בעצם הלסת, יש צורך בעצם חזקה בעלת נפח מתאים, אך כאשר בלסת חסרה עצם בנפח מתאים לקליטה ולתמיכה בשתל יש לבצע טיפול מקדים של השתלת עצם.
השתלת עצם מתבצעת גם לאחר עקירת שיניים. במצבים רבים לאחר שהשן נעקרה, העצם שהחזיקה אותה עוברת תהליך ספיגה ונעשית דקה יותר.
השתלת העצם לאחר העקירה מסייעת לגוף לבנות עצם חדשה, למנוע ספיגה נרחבת של העצם באזור, למנוע שינויים ופגמים אסתטיים ולהכין את האזור למצבים שבהם יידרש שיקום השן והחדרת שתל בעתיד.
השתלת עצם מעניקה גם פתרון למטופלים הסובלים מהרס עצם הלסת בעקבות מחלת חניכיים. השתלת העצם מתאימה למי שסובל מבעיות חניכיים נקודתיות, בעיות שאינן מופיעות בכל הפה, ולאחר הטיפול הוא יוכל ליהנות משיקום העצם שנהרסה בעקבות מחלות חניכיים.
איזו עצם משתילים בטיפול?
יש מספר סוגים של עצמות שאותם אפשר להשתיל כדי לחזק ולעבות את עצם הלסת.
עצם ממקור עצמי – זוהי עצם הנלקחת המטופל עצמו. עצם ממקור עצמי נחשבת למקור הטוב ביותר להשתלת עצם, סיכויי הקליטה שלה מהירים מאחר והגוף רואה בה איבר משלו.
עצם ממקור אדם – זוהי עצם שנלקחה מבני אדם, אך לא מהמטופל . בדרך כלל עצמות אלו נלקחות מאנשים שגופם נתרם למדע או מתרומות עצם.
עצם סינתטית היא עצם מלאכותית המבוססת על סידן בשילוב חומרים נוספים אשר מסייעים לקליטת העצם בגוף.
עצם ממקור חי שאינו אדם, זוהי עצם הנלקחת מבעלי חיים העוברת עיבוד כדי שתהיה מתאימה להיקלטות בגוף האדם.
הבחירה בין סוגי העצמות המיועדים להשתלה תיעשה על פי שיקול הדעת המקצועי של הרופא בהתאם לנתונים האישיים של כל מטופל.
מבט קצר על תהליך השתלת העצם
לפני ביצוע הטיפול חשוב להסיר את האבנית מהשיניים ולנקות מוקדי זיהום ועששת. רופא השיניים ישלח אתכם לבצע מספר צילומי פה ויעקוב אחרי ההיסטוריה הרפואית שלכם.
אם אתם לוקחים תרופות באופן קבוע, ייתכן והרופא, לעתים בהתייעצות עם רופא המשפחה,יבקש מכם להפסיק לקחת את התרופות בתקופה הסמוכה לניתוח או לשנות את המינון שלהם.
השתלת עצם מתבצעת בניתוח הנמשך בין ארבעים וחמש דקות לבין שעה וחצי. בחלק מהמטופלים מתבצע הטיפול בהרדמה מקומית, אך במקרים מורכבים יותר, יבחר הרופא לבצע את הטיפול בהרדמה מלאה.
השתלת עצם זהו הליך שבו מחדירים עצם זר לתוך הלסת. כדי להקטין את הסיכונים לזיהום ולסיבוכים אפשריים, חשוב לבחור ברופא שיניים מקצועי ובעל ניסיון ובמרפאה עם תנאי היגיינה וסטריליזציה מתאימים.
אם החלטתם לבצע את הטיפול בהרדמה מלאה, חשוב להקפיד שהמרפאה שבחרתם תהיה מאושרת על ידי משרד הבריאות לביצוע טיפולי שיניים בהרדמה מלאה ומצוידת בכל הציוד הנדרש.
ההליך הכירורגי של הטיפול כולל מספר שלבים, חשיפה של עצם הלסת , השתלת העצם ותפירת אזור הניתוח. לאחר עשרה ימים יש להגיע למרפאת השיניים לביקורת ולהסרת התפרים.
תקופת ההחלמה של האזור המטופל נמשכת כשבועיים ובניית העצם מחדש נמשכת בין תשעה עד עשרה חודשים, תלוי בסוג העצם ובמיקום שלה בפה. כאשר העצם המושתלת נלקחה ממקור עצמי, התקופה של בניית העצם המחודשת קצרה יותר והיא נמשכת בין ארבעה חודשים עד לחצי שנה.
לעתים, אפשר לאחד בין השתלת העצם לבין טיפולי החדרת השתלים. ההחלטה על ביצוע שני הטיפולים ביום אחד נתונה להחלטת הרופא בהתאם לאיכות העצם ולזמינותה.
מהם הסיבוכים, הסיכונים ותופעות הלוואי המלווים את הניתוח?
לאחר הטיפול תיתכן נפיחות מקומית באזור ההשתלה ושטפי דם, תופעות אלו אמורות לחלוף ללא טיפול כעבור עשרה ימים עד לשבועיים , אם התופעות מחמירות, יש לפנות בהקדם לרופא המטפל.
תיתכן ירידה בתחושה במקום ההשתלה או שחומרי ההרדמה המקומית לא יתפוגגו והאזור המורדם לא יתעורר. במקרים אלו חובה לפנות מיד לרופא המטפל.
הסיבוך העיקרי בהשתלות העצם הוא זיהום באזור ההשתלה. כדי למנוע זיהום חשוב להקפיד על בחירת של מרפאה המקפידה על סטריליזציה ועל תנאי היגיינה ברמה גבוהה.
סיבוך נוסף אפשרי הוא לחץ חיצוני על העצם המושתלת או תזוזה של העצם, תזוזה שתמנע את היקלטות העצם בלסת.
במקרים נדירים אי אפשר יהיה להשיג את כמות העצם הנדרשת להחדרת השתל או לשיקום העצם. במקרים אלו יהיה צורך לבצע טיפול נוסף ולהוסיף שכבת עצם נוספת.
במקרים בודדים העצם המושתלת לא תיקלט בפה ומטרת הניתוח לא תושג.
מחלות כרוניות כמו סוכרת לא מאוזנת ועוד, מקטינות את הסיכויים להיקלטות העצם.
לסיכום, בחירה של רופא שיניים מיומן ומקצועי יגדילו את סיכויי ההצלחה של הטיפולים. ד"ר שמעון וייס עבר הכשרה מקיפה בתחום ואחוזי ההצלחה של השתלות השיניים שהוא ביצע, גבוהים!
מידע נוסף